A magas koleszterinszint az érelmeszesedés egyik kiváltó oka, a megfelelő értéken tartott koleszterinszinttel a súlyos szív és érrendszeri betegségek kialakulását lehet megelőzni.
A normális koleszterinszint felső határa 5,2 mmol/l. A magas koleszterinszint tünetmentes, mégis súlyos betegségek kockázatát növeli.
-
Az orvosi ajánlások szerint a normálist meghaladó 5,2 mmol/l-es koleszterin érték felett diétás kezelés javasolt, amivel mintegy 10%-os csökkentést lehet elérni. A diétával is elérhető 10%-os koleszterinszint csökkenés 20%-kal csökkenti a szívinfarktus kockázatát.
-
Ha ez nem elég a normális szint eléréséhez, gyógyszeres kezelés is indokolt, mert a vérszint nemcsak táplálkozástól, hanem a koleszterin belső termelésétől is függ.
-
A diéta alapja a zsírszegény, kalóriaszegény étrend. Elsősorban csökkenteni kell az úgynevezett telített zsírok fogyasztását, melyek álalti eredetű táplálékokban fordulnak főleg elő, így pl. az úgynevezett vörös húsokban, főleg a sertéshúsban, de magas arányban a kolbászokban, a szalámikban, a látható zsírt tartalmazó hentesárukban is, valamint a zsíros sajtokban és tejtermékekben.
-
Mérsékelni kell a direkt koleszterinbevitelt is, ami főleg a velőben, tojássárgájában, belsőségekben található nagy mennyiségben.
-
Helyettük zsírszegény ételek, sovány húsok és tejtermékek fogyaszthatók, valamint növényi eredetű zsírok, így zsír helyett olajat, vaj helyett margarint használjunk, melyek kevesebb telített és több, úgynevezett telítetlen zsírt tartalmaznak és növényi eredetűek lévén nem tartalmaznak koleszterint. Hasonló kedvező hatású a diófélék, valamint az olívaolaj fogyasztása, valamint más szempontból a halfogyasztás, főleg a tengeri halaké. Törekedni kell napi 4-5x zöldség és gyümölcsfogyasztásra.
-
Amennyiben túlsúly-elhízás is fennáll, a fentieken kívül a szénhidrátok, kenyerek, tészták, édességek fogyasztását is csökkenteni kell, mert az is elhízáshoz vezethet, mely viszont a koleszterin és egy másik zsírféleség, a triglicerid szint (norm: 1,7 mmol/l alatt) emelkedéséhez és az infarktus elleni védőfaktor, a HDL-koleszterin (norm: 1,0 mmol/l felett) csökkenéséhez vezethet.
RECEPTEK
A megadott nyersanyagmennyiségek 4 személyre vonatkoznak.
Csirkecomb Kertészné módra
-
Hozzávalók: 6-8 csirkecomb, egy kis olaj, leveskocka, 4 kis karalábé, 2 db sárgarépa, ½ kg zöldborsó, 1 kis karfiol, só, bors, paprika, petrezselyem zöldje.
-
Elkészítése: a csirkecombot sóval, borssal, pirospaprikával meghintjük és egy kevés olajban mindkét oldalon átsütjük, 1 db leveskockából készült 3 dl lével felöntjük, hozzáadjuk a megtisztított zöldséget, a vékony csíkokra vágott karalábét, a karikára vágott sárgarépát, a rózsákra bontott karfiolt és végül a zöldborsót. Puhulásig és leve elfövéséig pároljuk. Tálaláskor finomra vágott petrezselyem zöldjével meghintjük.
-
1 adag: 463 kcal
Flamand saláta
-
Hozzávalók: 50 dkg vöröskáposzta, 20 dkg zeller, 20 dkg alma, 2 db metélőhagyma, 1 pohár kefir, 1 db citrom, ízlés szerint ecet, só, bors.
-
Elkészítése: a vöröskáposztát vékonyra vágjuk vagy legyaluljuk, sózzuk, majd kb. 2 órát állni hagyjuk. A zellert lereszeljük, a káposztához keverjük és borssal ízesítjük. Ecetes vizet forralunk, forrón leöntjük vele az összekevert salátát. Lefedjük, lehűtjük, majd hűtőszekrényben az ízeket jól összeérleljük. Az almát tisztítva vékony szeletekre vágjuk, citromlét csepegtetve rá a lehűtött salátához keverjük. Kefirrel leöntve, metélőhagymával meghintve tálaljuk.
-
1 adag: 129 kcal
Fogyókúrás laktató
-
Hozzávalók: 0,5 kg tehéntúró, újhagyma, 1 fej saláta, 1 csokor hónapos retek, mustár, 2 dl joghurt.
-
Elkészítése: a túrót villával összetörjük, az újhagymát, salátát, retket vékonyra vágva 1 evőkanál mustárral, 1 pohár joghurttal összedolgozzuk, majd ízlés szerint sózzuk.
-
1 adag: 213 kcal
Gombás makrélahal-saláta
-
Hozzávalók: 2 doboz paradicsomos ízesítésű makrélakonzerv, 30 dkg gomba, vöröshagyma, citromlé, babérlevél, mesterséges édesítőszer, olaj, só, fehérbor.
-
Elkészítése: a vöröshagymát olajon pároljuk, hozzáadjuk a babérlevelet, citromlevet, mesterséges édesítőszert, fehérborssal fűszerezzük, megpároljuk benne a gombát. Kihűlése után összekeverjük a makrélakonzervvel. Hűtőben érlelése után tálaljuk.
-
1 adag: 350 kcal
Korpapogácsa
-
Hozzávalók: 8 dkg korpa, 8 dkg búzaliszt, 4 dkg reszelt sajt, 8 dkg margarin, 15 dkg tehéntúró, só, bors, tojásfehérje, élesztő, tejföl, tej.
-
Elkészítése: élesztőből langyos tejjel kovászt készítünk. Amikor megkelt, adjuk hozzá a korpát, a búzalisztet, tejfölt, margarint, borsot, sót, tojásfehérjét, morzsoljuk bele a túrót. A masszát jól összedolgozzuk, esetleg langyos tejjel hígítjuk, egy órán át pihentetjük, majd kinyújtjuk, három rétre hajtjuk és kiszaggatjuk. A pogácsák tetejét langyos tejjel megkenjük és sovány reszelt sajtot szórunk rá. Előmelegített forró sütőben sütjük.
-
1 adag (kb. 8 dkg): 180 kcal
Zöldséges virsli
-
Hozzávalók: 45 dkg patisszon, 20 dkg gomba, 1 db sárgarépa, 1 csomó újhagyma, 4 db zöldpaprika, 3 pár virsli, 1 dl kefir, olaj, só, 5 dkg reszelt sajt, petrezselyem zöldje.
-
Elkészítése: a patisszont meghámozzuk, magját kikaparjuk és apró kockára vágjuk. A karikákra vágott újhagymát olajon üvegesre fonnyasztjuk, majd rátesszük a feldarabolt zöldséget és a gombát. Lefedve, saját levében pároljuk. Ha félig megpuhult, hozzáadjuk a felszeletelt zöldpaprikát és a karikázott virslit. Néhány percig tovább pároljuk. Végül belekeverjük a kefirt és az apróra vágott petrezselyem zöldjét. Tálaláskor reszelt sajttal megszórjuk.
-
1 adag: 282 kcal
Töltött cukkini
-
Hozzávalók: 2 db cukkini, 15 dkg szójagranulátum, 4 evőkanál lecsó, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál olaj, 1 csomag kapor, 2 dl kefir, pirospaprika, só, borsikafű.
-
Elkészítése: A szójagranulátumot 20-25 percre bő vízbe beáztatjuk. A jól megmosott cukkinit hosszában kettévágjuk. A közepét kiskanállal kikaparjuk, úgy hogy a maradék ne legyen túl vékony. A hagymát az olajon üvegesre pirítjuk, hozzáadjuk a lecsót, a kicsavart szóját. Fűszerezzük és kis lángon puhára főzzük. Ha kész, beletöltjük a cukkinibe, tetejét meglocsoljuk a kapros kefirrel, és tepsiben lefedve 25 percig, majd fedő nélkül 5-8 percig sütjük.
-
1 adag: 328 kcal
Szójás vagdalt
-
Hozzávalók: 30 dkg sovány sertéshús, 10 dkg szójagranulátum, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 db tojás, 2 evőkanál olaj, só, bors, majoránna, zsemlemorzsa.
-
Elkészítése: A darált sertéshúst összekeverjük az előzőleg beáztatott és kicsavart szójával. Beletesszük a tojásokat, az apróra vágott hagymát és fokhagymát, fűszerezzük, majd egyenletes masszává gyúrjuk. Kiolajozott, morzsával megszórt őzgerinc formában megsütjük.
-
1 adag: 381 kcal
|